Rapski tanac

 

Rapski tanac

 
Otok Rab
 

Promenadna šetnja Folklornog društva „Rapski tanac“ nikako ne može ostati nezapažena. Domaćini odjeveni u narodnu nošnju i uz prodoran zvuk starinskog miha, plešu tradicionalan narodni ples zvan Tanac.

Rapski tanac iliti rapski ples

Rapski tanac specifičan je rapski narodni ples koji se tijekom povijesti plesao na velikim prigodnim svečanostima, prilikom većih blagdana, na svadbama i za vrijeme mesopusta. Zateknete li se u gradu i začujete li prodorne zvukove miha (jednostavnih gajdi), smatrajte to pozivnicom za šetnju starogradskom jezgrom uz taktove Rapskog tanca.

Tanac se pleše uz pratnju miha, narodnog puhačkog instrumenta

Tanac se pleše uz pratnju miha, tradicionalnog puhačkog instrumenta, plesove dviju folklornih skupina te pučko pjevanje, na način da svirač stane u sredinu prostorije i svira na različite figure, različitu melodiju sa posebnim ukrasima za prijelaz iz jedne u drugu figuru. Vođa tanca ili prvi u tancu za svoju bi grupu mladića skupio novac, platio sviraču ili gazdi kuće i prvi bi počeo s plesom. Ritam tanca iz jedne u drugu figuru određivao je upravo on, na način da bi udario desnom nogom o pod. Kad bi otplesao nekoliko figura, prvi bi otišao po djevojku, a potom i svi ostali jedan po jedan. Taj dio zove se ženidba. Kad bi sve svi oženili tanac bi nastavio uz sviranje i tancanje.

Folklorno društvo “Rapski tanac” zaslužno za očuvanje tradicije

Nažalost u novije vrijeme tanac se sve rjeđe pleše, a na mjesnim zabavama gotovo je potpuno nestao. Kulturu rapskog tanca njeguje Folklorno društvo “Rapski tanac” koje djeluje od 1987. godine i u tom razdoblju dao je veliki doprinos promidžbi rapskog turizma, predstavljajući dio njegove nezaobilazne kulturne baštine. Folklorno društvo pleše izvorni domaći “tanac” i pjeva starinske domaće pjesme – “kantanje” otoka Raba i to u dvije vrste nošnji: onoj novijeg doba te u nošnji staroj preko stotinu godina. Ples Rapski tanac ima svoju prilično čvrstu strukturu čije se figure nazivaju: šutanje, šepanje, na vajer, kuntra, puž, mahlina, šija i merzinka. “Tanca se” uz sviranje “na mih”. Rapski Tanac pleše se u rapskoj narodnoj nošnji.

Na ponekim svadbama oživi i Rapski tanac

Uz Folklorno društvo “Rapski tanac”, koji je najznačajniji baštinik ovog narodnog običaja, doprinos daju i pojedini žitelji otoka Raba koji ga još uvijek znaju i plešu na svadbama. Promenadna šetnja uz rapski tanac, zvuk starinskog miha i veselih glasova plesača, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a morate samo zaplesati uz jednostavne korake tanca i postati, makar na tren, dio tradicije otoka Raba.

Mih je narodno puhačko glazbalo od kozje i ovčje kože

Tradicionalno narodno puhačko glazbalo mih sastoji se od vrećice tj. mijeha načinjenog najčešće od jareće ili janjeće kože u kojeg se utakne prebirač i kanelica. Mih je dvoglasni glazbeni instrument. Svirač ga drži pod pazuhom i pritiskom nadlaktice regulira u njoj tlak zraka koji ulazi u mih kroz kanelicu, a izlazi kroz rupe na prebiraču. Svirač prstima otvara i zatvara izdubljene rupice i tako dobiva jedan željeni ton. Postoje razne tehnike i načini sviranja, i gotovo svaki svirač miha im a svoj stil sviranja te posebne melodije i improvizacije karakteristične samo za njega. Danas je na otoku malo ljudi koji znaju svirati ovo tradicionalno narodno glazbalo uz koje se i plesalo.

 

Galerija Fotografija

 

Lokacija