Povijest i kultura

 

Na najvišem i najisturenijem dijelu gradskog poluotoka uz park Komrčar smjestila se moćna kula Svetog Kristofora. Na vrhu kule nalazi se panoramski vidikovac s pogledom na gradsku luku, neponovljiva četiri zvonika te pučinu.

 
 

Gradski lapidarij u Rabu, koji se smjestio u crkvici Sv. Kristofora zaštitnika otoka Raba, prezentira zbirku kamenih spomenika velikog kulturno-povijesnog značaja. Zbirka pruža uvid u arhitektonsko i kiparsko nasljeđe Raba u vremenskom rasponu od 2. do 18. stoljeća. Osim u crkvi, Lapidarij je postavljen i na prostoru dvorišta – vrta.

 
 

Porušeni samostan i crkva sv. Ivana Evanđeliste s pripadajućim zvonikom predstavljaju jednu od najposjećenijih atrakcija na otoku Rabu. Mjesto je odmora i bijega od gradske gužve te izvrsna lokacija za fotografiranje. Ovdje se održavaju koncerti na otvorenom.

 
 

U reprezentativnom ambijentu crkve nalazi se Zbirka sakralne umjetnosti koja datira od 11. do 19. stoljeća. Izložene sakralne umjetnine i predmeti potječu iz riznice katedrale, napuštenih i porušenih rapskih crkava te samostana Sv. Antuna Opata.

 
 

Ovo je najstariji živući samostan u našim krajevima koji je zasnovan 60-tih godina 11. stoljeća za kćeri rapskih plemića. Posebnost leži u činjenici kako u samostanskom sklopu kontinuirano, gotovo tisuću godina obitavaju, mole i rade, časne sestre benediktinke. Osim toga u sklopu samostana je mala trgovina umjetničkih rukotvorina, proizvoda od ljekovitog bilja, delikatesa i suvenira, rad vrijednih ruku časnih sestara.

 
 

Najveći investicijski podvig svih vremena na otoku Rabu bila je izgradnja zvonika rapske katedrale. Dugo vremena bio je druga najviša građevina na istočnojadranskoj obali te sa svojih 26 m visine nadmašivao sve tadašnje istarske i dalmatinske zvonike. Najljepša je građevina svoje vrste na istočnoj obali Jadrana. Njegovom izgradnjom ujedno je zaključena gradnja ostalih reprezentativnih objekata u gradu,  a što je zanimljivo, za čitavo jedno stoljeće preduhitrila je ostale dalmatinske gradove koji svoje zvonike postupno od 13. do 15. stoljeća grade. U ljetnim mjesecima vrata zvonika se otvaraju za posjetitelje koji s vrha zvonika imaju priliku uživati u spektakularnom pogledu.

 
 

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, danas nadžupna crkva, sagrađena je u 4. st. kao ranokršćanska bazilika te je kasnije preuređena u romaničkom stilu koji danas dominira. Podignuta je kao sjedište rapske biskupije. Sredinom 12. st. iznova se podignulo novo pročelje katedrale s efektnim izmjenama redova ružičastog kamena i bijelog vapnenca. Ružičasti kamen je rapska breča, a koji je bio cijenjen među srednjovjekovnim graditeljima, klesarima i kiparima, a širom Sredozemlja bio poznat kao mandolato d` Arbe tj. rapski bajamovac jer je strukturom od ružičastog veziva i bijelog vapnenca upravo podsjećao na taj kolač. Godine 1177. Papa Aleksandar III. dolazi na Rab i posvećuje novosagrađeno pročelje katedrale. Tom prigodom, papi je servirana danas nadaleko poznata Rapska torta, koju su spremile rapske benediktinke iz samostana sv. Andrije.

 
 

Samostan se nalazi na sjevernoj strani uvale Sv. Eufemije u mjestu Kamporu do kojeg vodi i šetnica uz more. Jedan dio samostana pretvoren je u Etnografski muzej s mnoštvom predmeta i umjetnina, a u sklopu njega izložena je Memorijalna zbirka redovnika Ambroza Testena. U samostanskoj biblioteci čuva se oko 7000 rijetkih knjiga, a među njima i zbirka prvih tiskanih knjiga tzv. inkunabule.

 
 

Priroda

 

Uz neponovljivu povijesnu jezgru grada naslanja se gradski park Komrčar i jedna od najljepših park-šuma na Mediteranu. Najznačajnije je i najljepše djelo rapskog nadšumara Pravdoja Belije koji ga je dao zasaditi 1889. godine. Prošaran je šumskim puteljcima i klupama za odmaranje i savršeno je mjesto za jutarnji ili večernji jogging. Mjesto je okupljanja zaljubljenih parova.

 
 

Poluotok Frkanj poznat kao “otok ljubavi” oaza je mira, čistog modrog mora i kamenitih plaža okruženih hladovinom guste borove šume. Poznato je kako miris bora umanjuje stres, opušta i smiruje, a zasigurno je tako djelovao i na engleskog kralja Edwarda VIII. i njegovu ljubav lady Simpson koji su se ovdje, u ljeto 1936. g., okupali goli. Poluotok je prepoznat kao rekreacijska zona te je presjecan pješačko-biciklističkim stazama.

 
 

Šumoviti poluotok Kalifront jedno je od najvećih bogatstava otoka Raba. Mnogobrojne pješačke i biciklističke staze prolaze ovim zaštićenim krajolikom. Razvedena obala skriva mnogobrojne, duboko u kopno uvučene uvale i plaže obrasle gustom borovom i hrastovom šumom. Mjesto je rekreacije i meditacije te pogodno za malu djecu.

 
 

Najočuvanija i najveća šuma hrasta crnike na Mediteranu smjestila se na šumovitom poluotoku Kalifront. Ovaj jedinstveni europski šumski rezervat, zaštićen 1949. godine, proteže se od morske obale u uvali Sv. Kristofor do 80 metara nadmorske visine i predstavlja, uz more i plaže, najveće prirodno bogatstvo ne samo otoka Raba već i Europe.

 
 

Vapnenački masiv najmarkantniji je i najveći reljefni oblik otoka Raba s najvišom točkom na visini od 408 metara. Štiti otok od utjecaja hladnih strujanja sa sjevera. S Kamenjaka se pruža spektakularan panoramski pogled na Rab i obližnji arhipelag. Unatoč svojoj surovosti, masiv skriva mnoge prirodne ljepote i mjesto je aktivnog odmora. Brdom prolazi vrlo izazovna, ali jedna od najljepših europskih planinarskih staza ukupne duljine 21 km.

 
 

Fuga je šumski predio kojeg čine stare šume hrasta crnike i ogoljelog šumskog zemljišta dok se u udolini, na čistini, smjestila Fruška lokva, jedinstvena krška oaza. U blizini Fruške lokve, koja u ljetnim mjesecima gotovo u potpunosti presuši, nalaze se famozni crveni pješčenjaci i “Rapski stonehenge”. Kroz ovaj poseban krajolik prolaze pješačko-planinarske i biciklističke staze.

 
 

Zbog iznimne prirodne raznolikosti i geološkog značaja sjeverozapadni dio Lopara proglašen je značajnim krajobrazom 1969. godine. Ovdje se nalazi granica kontinentalnog  i sredozemnog vegetacijskog pojasa. Na pjeskovitim mjestima u uvalama raste posebno pješčano bilje, a pješčane uvale ovog poluotoka jedinstvene su u svijetu. Loparom prolazi u dužini od 17 km i jedna od poučnih geoloških staza.

 
 

Otočići Laganj veli i Laganj mali udaljeni su od rapske luke 5 nautičkih milja i omiljeno su mjesto kupanja rapskih nautičara koji svojim gliserima zaposjedaju ovaj djelić rapskog arhipelaga. Posebno je iskustvo plivati na pučini, između dvaju malih otočića, u tirkiznom moru. Nerijetko, morska struja koja prolazi između otočića, garantira nezaboravno iskustvo našim turistima.

 
 

Najveća i najpoznatija pješčana plaža u Hrvatskoj je Rajska plaža. Dugačka je 1,5 km, a duž plaže smjestila se bogata turistička ponuda mjesta. Idealna je za starije osobe, obitelji s djecom i slabije kupače kao i za one mlađe, željne sporta i zabave. Upravo zbog plitkog i čistog mora koje se brzo zagrije popularna je među kupačima.

 
 

Klifovite i visoke obale sjevernog dijela otoka Raba pretežno su nepristupačne kopnenim putem, no zadivljuju svojom surovom ljepotom. Rab ovdje krije jednu od najljepših plaža, šljunčanu plažu “Njivica” koja je skrivena pod strmim obroncima brda Kamenjak i kao takva fascinira svojom pojavom. Zanimljiva je i za obalno ronjenje i druge podvodne aktivnosti. Na plažu se isključivo stiže morskim putem.

 
 

Uvala Ćifnata duboko se uvukla u poluotok Kalifront. Omiljena je među nautičarima te je u ljetnim mjesecima napučena brodicama. Završava plitkim pješčanim žalom. Kamenita obala i duboka hladovina borova čini ju idealnim mjestom cjelodnevnog boravka te skriva mnoga intimna mjesta. Do uvale se uglavnom stiže brodicama ili biciklističkim stazama, a može i pješice (cca. 10 minuta hoda od glavne šumske ceste).

 
 

Centralna plaža, ovog posebnog dijela otoka Raba, je plaža Pudarica oko koje se nalazi niz sličnih, manjih i većih plaža poznatih po nešto krupnijem zlatno-žutom pijesku. Plaže su smještene u podnožju strmih uzvisina i, što je specifičnost ovog područja, okružene su crvenim tlom. Krajolik i more ovdje su izuzetni.  Do Pudarice se može doći automobilom, a zatim pješice u pronalazak jedne od razbacanih plažica uokolo.

 
 

Ciganka je plaža smještena na sjevernoj strani poluotoka Lopara na kojoj je nudizam dopušten, ali nije obavezan. Do nje se može doći pješice ili automobilom kojeg možete ostaviti u neposrednoj blizini plaže, u hladovini šume, stotinjak ili više metara od plaže. Kupači mogu izabrati sunčanje na pijesku ili sjenovitoj obali. Ovdje se nalaze vrlo zanimljivi i neobični prirodni oblici poput pješčanih piramida. Zbog izloženosti buri, sjeveroistočnom vjetru, Ciganka je popularna među wind-surferima.

 
 

Aktivnosti

 

Kroz projekt Rab Archaeological Traces prezentirano je na izvornim lokacijama 30-ak arheoloških lokaliteta na području otoka Raba, a koji su povezani trima poučnim stazama koje se prostiru na području Kampora, Lopara i Supetarske Drage. Uz pomoć informativno-edukativnih panoa i interaktivne mobilne aplikacije uživajte u najljepšim i netaknutim krajolicima i otkrijte kulturno blago otoka Raba. Biciklirajte trima poučnim stazama, “Capo fronte”, “Frux”, “Epario” ukupne duljine 40 kilometara. Dijelovima poučnih staza prolazi i jedna od najatraktivnijih svjetskih MTB utrka 4 Islands MTB Stage Race.

 
 

Kroz projekt Rab Archaeological Traces prezentirano je na izvornim lokacijama 30-ak arheoloških lokaliteta na području otoka Raba, a koji su povezani trima poučnim stazama koje se prostiru na području Kampora, Lopara i Supetarske Drage. Uz pomoć informativno-edukativnih panoa i interaktivne mobilne aplikacije uživajte u najljepšim i netaknutim krajolicima i otkrijte kulturno blago otoka Raba. Pješačite trima poučnim stazama, “Capo fronte”, “Frux”, “Epario” ukupne duljine 40 kilometara. Staze su pogodne i za obitelji s djecom.

 
 

Rab je idealna destinacija za aktivni odmor zbog netaknute prirode, raznolikosti krajolika i povoljnih klimatskih uvjeta. Na otoku postoji 6 planinarskih staza ukupne duljine 33 km.
Brdom Kamenjak (408 m) prolazi vrlo izazovna, ali jedna od najljepših europskih planinarskih staza prema ocjeni njemačkog časopisa “Wandermagazin” koji je  uvrstio rapsku transverzalu Mišnjak-Kamenjak-Fruga- Lopar na listu najljepših staza Europe „Europas Schȍnste Wanderwege“. Radi se o vrlo izazovnom planinarskom putu (goli krš), ukupne duljine 21km s ukupno 574m uspona za koji je potrebno cca. 9:30h pješačenja.

 
 

Istražite ljepote i živi svijet bogatog rapskog podmorja i ponesite sa sobom uspomene sa ljetovanja koje ćete pamtiti cijeli život. Morsko dno obiluje prirodnim staništima mnogih vrsta biljnog i životinjskog svijeta poput različitih vrsta riba, školjkaša, rakova, spužvi, crvenih i žutih koralja. Na raspolaganju Vam je tečaj ronjenja ili jednostavno možete unajmiti opremu i okušati se u ronjenju u pratnji instruktora. Naša ronilačka društva poznaju najljepša podmorska staništa. Početnim roniocima pružit će obuku i istraživanje, a onim iskusnijima otkrivanje najljepših podmorskih predjela otoka Raba. Zaronite u podmorske špilje sredozemne medvjedice, podmorsko arheološko nalazište ostataka brodskog tereta antičkog broda...

 
 

Ukoliko želite istražiti skrivene i netaknute obale otoka Raba, kajak je pravi izbor za to. Upoznajte otok s morske strane i okupajte se u jednoj od najljepših plaža Jadrana. Izbor je velik. Razvedeni poluotok Kalifront, pješčane plićine Lopara, kamenite strmoglave klisure sjevernog dijela otoka koje uranjaju u morske dubine kao i rapskog arhipelaga kojeg čini čudnovatih petnaestak otočića. Imate mogućnost iznajmiti kajak, odabrati jedan od ponuđenih dnevnih izleta ili se čak odlučiti na višednevna krstarenja kajakom uz pratnju profesionalaca vodiča.

 
 

Izleti

 

Cjelodnevni izlet | Polazak: 9:30h | Povratak: 18:00h
Cijena izleta s ručkom: 300 kuna
Polazak je iz rapske luke u 9.30 ujutro prema paškom kanalu. Tamo ćemo baciti koču u more i vući je oko 2 sata. Nakon toga izvlačimo mrežu i ulov te se riba sortira i pere. Dok je čistimo i pripremamo za pečenje, plovimo prema krasnoj uvali na otoku Pagu gdje se možete kupati i sunčati dok Vam mi pripremamo ručak od tek ulovljene ribe. Sitna riba bit će vam poslužena pržena, dok ćemo veću ispeći na žaru, te vam uz to servirati salatu i kruh. Poslije ručka slijedi lagani odmor uz kavu i kupanje, po želji, do 17 sati.
U Rab se vraćamo oko 18 sati.
 

 
 

Cjelodnevni izlet | Polazak: 9.30h | Povratak: 18.15h - 18.30h
Cijena izleta: 200 kuna
Ručak: 50 kuna
Krećemo u 9.30 iz rapske luke. Plovimo kroz barbatski kanal do uvale Zavratnica u kojoj se okrećemo i nastavljamo plovidbu pokraj Jablanca i Stinice prema Golom otoku. Tamo boravimo do 13.30. U međuvremenu, oko 13 sati, bit će poslužen ručak za one goste koji ga imaju u aranžmanu. Prolazimo pokraj sjevernog dijela Golog otoka i otoka Prvića prema Baški na otoku Krku. Tamo stižemo za oko 45 minuta i ostajemo do 16 sati. Nastavljamo plovidbu kraj sjeverozapadne obale otoka Raba i zaustavljamo se na kupanju u jednoj od brojnih prelijepih uvala na zapadnoj strani otoka. U Rab stižemo oko 18 sati.
Tijekom cijelog putovanja dobivat ćete informacije o viđenome, i to na 5 jezika.
Ručak: riba ili meso, salata, kruh.