Loparska noć

 

Loparska noć

 
Lopar
 

Povratak korijenima - Geslo Loparske noći

Pod geslom povratak korijenima,  manifestacija „Loparska noć” održava se od 2006. godine  i prezentira bogatu etnografsku i nematerijalnu baštinu Lopara. U Loparskoj noći svake godine sudjeluje gotovo 150  volontera raspoređenih u 30-ak radionica koji odjeveni u narodne nošnje i kostime dugo u noć prezentiraju različita umijeća i stare zanate kojima su se nekada mještani bavili. Drugim riječima, radi se o svojevrsnom igrokazu na otvorenom koji uključuje cijelo mjesto i brojne kostimirane mještane, a nerijetko u aktivnostima sudjeluju i turisti.

Narodni običaji i tradicija u modernom svijetu oduševljavaju turiste

O kojim se aktivnostima radi? Krpanju i potezanju ribarskih mreža, mljevenju žita žrnom, mašćenju grožđa, vrcanju meda i pečenju rakije, zatim pletenju konopa, košara i vrša, klesanju kamena, sviranju miha (tradicionalno puhačko glazbalo), pučkom pjevanju i plesanju tanca (narodni ples). Posjetitelji se mogu uključiti u pojedine radionice i okušati u izradi glinenog posuđa na lončarskom kolu, oplitanju bocuna konopom, nadivanju suhih smokava, boćanju i ostalim običajima.

Gastronomska ponuda domaćih delicija i specijaliteta

Posebnu pažnju brojnih posjetitelja privlače članovi Kulturno-umjetničkog društva San Marino koji prezentiraju loparske folklorne običaje. Također treba istaknuti ribare koji u plićaku poznate plaže Mel demonstriraju tradicionalni ribolov mrežom potegačom.
Punini doživljaja Loparske noći doprinosi bogata gastronomska ponuda domaćih delicija i specijaliteta spravljenih po tradicionalnim recepturama poput šuljčića, fritula, hroštula, suhih smokava, sočiva, makaruna, ribe s gradela, vina i rakije.

Vrhunac večeri ispraćaj je sv. Marina utemeljitelja Republike San Marino

Vrhunac večeri tradicionalni je ispraćaj sv. Marina koji se prema legendi prije više od 17 stoljeća rodio u Loparu. Izučivši klesarski zanat,  brodicom stiže na drugu obalu Jadranskog mora, pristaje u luku Rimini i nešto kasnije na brdu Titan osniva najstariju republiku u Europi – San Marino.  U sklopu Loparske noći priređuje se simboličan ispraćaj sv. Marina uz atraktivan vatromet gdje se okuplja i najviše posjetitelja.

 

Galerija Fotografija

 

Lokacija