Orguljski festival Petar Nakić

 

Orguljski festival Petar Nakić

 
Otok Rab
 

Orguljski festival održava se na izuzetno vrijednim i povijesnim orguljama graditelja Petra Nakića u rapskoj katedrali. Radi se o izuzetno rijetkom instrumentu, a samo je nekoliko Nakićevih orgulja očuvano tj. restaurirano.

Rijetke i vrijedne orgulje graditelja Petra Nakića (1694.-1769.)

Izuzetno vrijedne povijesne orgulje graditelja Petra Nakića već mnogo godina okupljaju orguljaše na orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu. Radi se o vrlo rijetkom instrumentu jer je svega nekoliko Nakićevih orgulja očuvano i restaurirano u Hrvatskoj. U Italiji orgulje su očuvane u gradovima Raveni i Padovi. 

Od 2007. godine orgulje pružaju poseban glazbeni doživljaj

Manifestacije vezane uz ovaj prekrasan  instrument  rapske katedrale, započele su održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije 2007. g. Festival se odvija u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Rab i Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba. Festival je također pod umjetničkim ravnateljstvom prof.dr.art. Ljerke Očić.

Ambijent rapske katedrale za potpuni doživljaj

Orguljski festival predstavlja atraktivnu glazbenu manifestaciju koja se odvija u prostoru rapske katedrale, a radi se spomeniku posebne kulturološke vrijednosti, koju je još davne 1177. godine posvetio papa Aleksandar III. prilikom posjete Rabu.

 

Galerija Fotografija

 

Lokacija